About Us

Indisk mattradition bjuder på en enorm variation och differentierade ingredienser och kryddor. 

Det indiska köket är lika mångfasetterat som Indien i övrigt. Precis som den religiösa, kulturella och miljömässiga mångfald som ryms inom Indiens gränser, bjuder indisk mattradition på en enorm variation och differentierade ingredienser och kryddor. En region, en stad, ja till och med ett kvarter, har sina egna kulinariska uttryck. I vida mått mätt kan man dock dela in det indiska köket i två huvudgrupperingar: nordindiska och sydindiska rätter.

I norra Indien sticker framför allt delstaten Punjab ut som hemvist för många rätter som sedan exporterats över världen. Här tillagas ett stort antal rätter i den koleldade ugnen ”tandoor”. Köttet marineras och grillas. Välkända rätter som Chicken Tikka och Chicken tandoori, liksom det muslimskinfluerade seekh kebab kommer härifrån.

Södra Indien bjuder på starka rätter, så som den från delstaten Goa välkända Vindaloo, som är vinäger- och vitlöksmarinerat kött i en ofta eldig sås med chili och piripiri. I kustregioner, så som Kerala och Tamilnadu, tillreds en mängd fisk- och skaldjurscurrys, gärna i cocosmjölk.

Medan man i norr helst äter bröd till maten t ex i form av nan eller chapati, är den dominanta basvaran i syd ris. Här äter genomsnittsindiern 2 kg ris i veckan! Även om Indien förmodligen har fler vegetarianer än resten av världen tillsammans, är köttutbudet stort. Lamm och kyckling är de främsta representanterna, eftersom hinduer inte äter nötkött och muslimer inte äter fläsk. Varje indisk rätt tillreds med en mängd olika kryddor. Att kocken använder ett 30-tal kryddor i varje rätt är mer regel än undantag. I detta spektra av kryddor finns några som kan sägas utgöra ”baskryddorna” för all indisk matlagning. Bland dessa hittar vi bland annat gurkmeja, koriander, kummin, vitlök, chili, saffran och ingefära.

Varmt Välkomna!